Wednesday, February 20, 2013

Fudbal

 Fudbal - je sport koji je medju prvima , na prostoru Mola poceo da se organizuje i organizovano nastupa na takmicenjima.Prvi fudbalski klub je osnovan pocetkom avgusta 1914. godine. Toga avgusta grupa od oko 30 mladica iz sela, predvodjeni Mlinko Aleksandrom - Sacom, Bozoki Janosom i Trlajic Bozidarom, sastala se u Svetosavskom domu i odlucila da osnuje prvi fudbalski klub, kome su dali ime MAK - Molski atletski klub. Tih dana su odmah ugovorili i prvu fudbalsku utakmicu i to protiv koga bi drugog, nego protiv adjana. Ta prva utakmica je odigrana krajem avgusta 1914. godine na Vasaristu , na improvizovanom fudbalskom terenu,pred oko 200 gledalaca. Molci su pobedili sa 4:2, a prve golove u istoriji molskog fudbala postigli su: Mlinko Saca - 2, dr Trlajic - 1 i Svarc - 1.

   Igralo se na neobelezenom igralistu jos tri godine. Prvo obelezavanje igralista, tzv. "krecenje" uradjeno je tek 1917. godine, kada su postavljene i prve mreze na golovima. Klub nije imao ni svlacionicu pa se u te svrhe koristio magacin Gradjanske skole, koja je bila u blizini.

   Kada je opstina 1924. godine izvrsila parcelisanje Vasarista radi podele placeva za gradnju kuca kolonistima, molski fudbalski klub je ostao bez terena i prestao da se takmici. Ta "prinudna" pauza je potrajala tri godine, kada je na inicijativu brace Mackaski, Koste i Bogoljuba, osnovan novi fudbalski klub "Soko". Ubrzo je doslo du fuzije MAK-a sa klubom "Soko" i nakon registracije novi fudbalski klub pocinje da se 1927. godine takmici u 3. razredu Subotickog fudbalskog podsaveza. Stvoren je jak tim koji  za dve godine, preko 2. stize u 1. razred istog podsaveza. Boje kluba su od osnivanja bile crno-bela, da bi 1936. promenuli u plavo-belu, koja je zadrzana do danasnjih dana.

   Do prvog gostovanja jedne ekipe iz jugoslovenskog fudbalskog vrha dolazi juna 1929. godine, kada u Molu gostuje beogradski BSK - prvak Jugoslavije. Molski "Soko"je tada izgubio sa 4:1.

   Fudbalski klub u nasem mestu je tih godina cesto menjao ime. Tako 1933. dobija ime "Molac", da bi samo tri godine kasnije opet promenuo ime , ovog puta u "Sloga". Sve to vreme klub se takmici u Potiskoj grupi u kom rangu ostaje sve do izbijanja rata.

   Do nagog pada kvaliteta u igri dolazi u prvoj godini okupacije, kada je Srbima bio zabranjen pristup u klub. Na srecu, 1942. na celo kluba dolazi dr Sandor Kis, koji je okupio sve poznate fudbalere i nastavio sa njima da se takmici u Novosadskom podsavezu. Klub je ponovo promenuo ime u MAK.

   Prve godine posle rata nije bilo organizovanog prvenstva, a klub je odmah po oslobodjenju promenuo ime u "Orlov". U periodu 1947-1950 godine se takmici u 7. grupi za prvenstvo Vojvodine i nalazi se u vrhu tabele. U to vreme je bio angazovan i prvi put profesionalni trener Mladen Becic, koji je od tadasnjih igraca napravio odlican tim.

   Nakon sto je 4 godine nosio ime "Orlov", u toku 1949. godine nas klub ponovo menja ime i od tada nosi naziv "Omladinac". Pod tim imenom 5. oktobra 1949. godine, povodom otvaranja nove svlacionice, ugoscuje prvi tim beogradske "Crvene zvezde", koja je igrala u kompletnom sastavu samo bez legendarnog Darka Mitica. Zvezda je pobedila sa 5:1, a jedini gol za nas postigao je Pejcic. U narednim godinama fudbalski klub iz naseg mesta jos dva puta menja ime i to 1953. u "Tisa", a tri godine kasnije u "Backa", koje komacno zadrzava do danasnjih dana.

U periodu od 1950. do 1960.godine nas klub se na pocetku perioda takmici u 1 razredu sreskog prvenstva Subotica, da bi u drugom delu perioda takmicenje nastavio u Novosadskom podsavezu.

   Na pocetku naredne decenije "Backa" sa novom upravom uspeva da se plasira u Suboticku ligu (1964), a od 1966, odlukom uprave, prelazi u Novosadsku ligu gde se sa promenljivim uspehom takmici do 1969. godine kada ispada iz lige.

   Od kada je ispala iz Novosadske lige "Backa" se u narednih cak dvanaest godina takmici cas u Sencanskom podsavezu, cas u Podrucnoj ligi Subotice, cas opet u Potiskoj ligi. U tom peripodu spada i jedino gostovanje Backe u inostranstvu. Bilo je to 1972. godine, kada je bila gost ekipe "Batasek", clana regionalne lige u Madjarskoj. U izvanrednoj igri pobedla je Backa sa rezultatom 3:0.

   Sredinom osamdesetih godina uspeva Backa da se konsoliduje u Subotickoj ligi gde igra narednih deset godina, da bi u sezoni 1994/95 konacno ostvarila toliko zeljeni cilj i zaigrala u Vojvodjanskoj ligi. Igraci koji su to ostvarili bili su: Terzic,  Basara, Dokic, Bursac, Spasic, Jaksic, Tanaskovic, Dakic, Simendic M. , Surla, Maksimcev, Pasic, Todorovic, Savic, Mrdjanov, Havar, Sevic, Topali, Crnojlovic, Stari i Rakic. Ova ekipa je igrala u Vojvodjanskoj ligi pune tri sezone, a onda se ponovo vratila u Suboticku, gde i danas nastupa.

0 comments:

Post a Comment