Wednesday, February 20, 2013

Rvanje

 Rvanje - Prva rvacka sportska organizacija u Molu je osnovana 1948. godine.Te godine se iz Izraela vratio u Mol Bek Karolj (visestruki rvacki reprezentativac Madjarske), koji tada preduzima inicijativu za osnivanje jednog pravog rvackog kluba.

   Na osnivackoj skupstini je prisustvovao i sam Milan Ercegan, tadasnji predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Dosao je u Mol zahvaljujuci prijateljstvu sa Bek Karoljem, da bi svojim prisustvom dao jaci podsticaj razvoju rvackog sporta, kao jednom od olimpijskih sportova, u nasem mestu. Na skupstini je klubu dato ime "Partizan", ali je uskoro promenjeno u ime koje je bilo blisko srcu svakog Molca, u ime nase reke "Tisa".

   Od osnivanja kluba u njemu su se okupljali mladi koji su sada imali prilike da treniraju sistematski i pod strucnim nadzorom i tako omoguce sebi i klubu afirmaciju na polju jugoslovenskog rvanja. U to prvo vreme predsednik i istovremeno i trener kluba bio je Bek Karolj, koji je svojim radom ostavio neizbrisiv trag u molskom rvackom sportu. Pored izuzetno strucnog znanja i velikih organizatorskih sposobnosti, on je posedovao i vrline velikog pedagoga. Uspeo je da svojim upornim i strucnim radom odgoji citavu plejadu vrsnih rvaca iz Mola,koji su godinama bili u samom vrhu rvackog sporta u prethodnoj Jugoslaviji.

   Na takmicenju za pojedinacna prvenstva drzave, pocetkom pedesetih godina, nasi rvaci su postizali izvanredne rezultate,iako su imali veoma skromne uslove. Na takmicenjima su cesto nastupali bosi, jer klub nije imao sredstva da im kupi odgovarajuce patike. Medjutim, zahvaljujuci svojoj snazi, srcanosti i dobroj tehnici,izlazili su kao pobednici u mnogim duelima sa ekipama koje su bile opremljene po poslednjoj sportskoj modi.

  Medju najuspesnije clanove prve generacije molskih rvaca spadali su: Konjovic Mladen, Markovic Bosko - Tarzan, Vuletic Isidor - Baba, Juhas Rudolf, Sekeres Jozef, Mesaros Lajos, Mesaros Peter, Curcic Sima, Bucko Ferenc, Bucko Istvan, Miskovic Stevica- Scepa, Berec Pal, Miskovic Bozidar - Cipe, Bakajic Kajica - Hentes, Morovic Aleksa - Kerenpuh i Arpasi Laslo.

   Neki od ovih rvaca su angazovani od strane drugih ekipa, tako da su svoju karijeru nastavili u prvoligaskim klubovima. Curcic Sima je otisao u beogradski Partizan i po povratku u Mol postao trener prve ekipe u klubu. Sekeres Jozef je otisao u suboticki Spartak i postao standardni clan prve ekipe, a Juhas Rudolf i Bucko Ferenc su karijeru nastavili kao standardni clanovi prve ekipe u rvackom klubu Senta koji je bio clan prve savezne lige.

  Polovinom pedesetih godina proslog veka stasala je u Molu druga generacija isto tako, ako ne i talentovanijih rvaca. Trener ove ekipe bio je Curcic Sima, a predsednik kluba i dalje je bio nezameljivi Bek Karolj. Ekipa, formirana od mladih talentovanih rvaca, postigla je tih godina punu zrelost za znacajne rezultate i plasirala se u Prvu saveznu ligu, gde se takmicila u sezoni 1955/56 i 1956/57. Medju momcima iz ove generacije najuspesniji su bili: Konjovic Dusan, Sevic Djordje, Bognar Mihalj, Milutinovic Milenko, Bakajic Milan, Pavlov Milan, Moldovan Zoran, Zvekic Borivoj - Patak.

   Ceneci izvanredne rezultate koje je molski rvacki klub "Tisa" postizao tih godina, Rvacki savez Srbije poverio je organizaciju omladinskog uprvenstva Srbije za 1955. godinu ekipi iz Mola. Bilo je to veliko priznanje jednoj ekipi iz malog mesta u Backoj. Bilo je to ujedno priznanje i svima iz naseg rvackog kluba za njihov neumoran rad i izvanredne rezultate. Omladinsko prvenstvo Srbije je odrzano u sali DTV "Partizan" u Molu, a za organizaciju takmicenja rvacki klub "Tisa" dobio je sva priznanja i cestitke rukovodstva Rvackog saveza Srbije.

   Jos jedan veliki uspeh su postigli nasi rvaci. Na pionirskom prvenstvu Jugoslavije koje je odrzano 1957. godine pionirska ekipa rvackog kluba "Tisa" iz Mola postala je ekipni prvak Jugoslavije. Bio je to jos jedan biser u djerdanu rvackih uspeha molskog rvanja pedesetih godina.

   Osim prvoligaskih takmicenja u Molu je odrzano i nekoliko medjunarodnih rvackih meceva sa klubovima iz Zapadne Nemacke i Poljske, kao i sa reprezentacijom Juzne Madjarske, u kojima su Molci odneli pobede.

   Uspesi koje su nasi rvaci postizali nisu ostali nezapazeni. Povodom godisnjice rvackog sporta u Bosni i Hercegovini, Republicki savez ove republike pozvao je 1956. godine rvacku ekipu iz Mola da prijateljskim susretom u Sarajevu sa reprezentacijom slavljenika uvelica proslavu. Mec je zavrsen nereseno 4:4, a sam tok susreta je prenosio Radio Sarajevo. Nakon uspesnog susreta, Bek Karolj je za clanove ekipe organizovao turisticki obilazak Dubrovnika i Splita.

   Zbog istovremenog odlaska na odsluzenje vojnog roka vise od polovine najjacih takmicara, ekipa iz Mola je u sezoni 1957/58 ispala iz Prve lige. Posle toga doslo je do naglog pada u kvalitetu sastava ekipe, a samim tim i do pada u kvalitetu rvanja. Pored toga umro je te godine i Bek Karolj, te se klub gasi krajem pedesetih godina. U narednih deset godina se aktivnost rvanja u Molu odvijala u okviru DTV "Partizan" kao jedne od njegovih sekcija.

   U to vreme, krajem sezdesetih, medju molske rvace dolazi Pece Zoltan, poznati rvac iz Sente, vrstan pedagog i veoma cenjeni strucnjak. On uspeva da okupi mlade iz Mola i Ade i da, uz pomoc clanova uprave Milicev Vitomira, Udovicki Zare i Matic Slavka - Cakre, kao i trenera Vukov Stevana stvori novu generaciju odlicnih rvaca. pored toga, sredinom sedamdesetih godina ovo rukovodstvo ponovo osniva rvacki klub u Molu pod nazivom "Partizan" Mol.

   Najistaknutiji clanovi te nove mlade pionirske ekipe bili su: Mester Djerdj, Kocis Gabor, Moholi Lajos, Ven Zoltan i Guljas Tibor. Oni su na 3. djackoj olimpijadi u Subotici 1978. godine osvojili 6 medalja. Kasnije su ovi decaci predstavljali okosnicu ekipe koja se sa uspehom takmicila u Vojvodjanskoj, zatim u Srpskoj i na kraju u Drugoj saveznoj ligi.

   U klubu se i dalje radilo sa mladima tako da je pristigla i druga generacija vrlo talentovanih rvaca me|u kojima su bili najisaknutiji: Zivkovic Branislav, Fadi Tibor, Pece Zoltan ml., zatm braca Sava i Zivko Djakov i Plemic Milan. Dvojica zadnjih bili su clanovi juniorske reprezentacije Vojvodine.

   U 1985. godini ekipa Partizan iz Mola osvaja 1 mesto u 2. saveznoj ligi i stize pravo na kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu. Taj uspeh ostvarili su clanovi ekipe: Senji Antal, Djakov Zivko, Djakov Sava, Androcki Mihalj, Pece Zoltan ml., Kazinci Tristan, Juhas Istvan, Popovic Dragan, Nadj Robert, Tot Antal, Farkas Imre, Ven Zoltan, Cuvik Janos, Zivkovic Branislav, Guti Atila, Ander Oska, Kocis Gabor, Tandari Ervin i Milosevski Aleksandar. Uprava koja je dovela klub u kvalifikacije radila je u sastavu: Berec Antal, predsednik i Pece Zoltan st., Balog Andras, Kispalj Mihalj, Vukov Stevan, Cernak Istvan i Zivkovic Vlada.

   U kvalifikacijama koje su odrzane u Adi, Partizan iz Mola se takmicio sa ekipama: Slatina iz Podravske Slatine, Siporeks iz Tuzle i Partizan iz Beograda. U ovim kvalifikacijama, optereceni imperativom pobede, molski rvaci ne uspevaju da pokazu sve svoje kvalitete i gube od objektivno slabijih protivnika, te na kraju osvajaju trece mesto, sto nije bilo dovoljno za kvalifikaciju u 1. ligu. Nakon ovoga, rvaci iz Mola nastavljaju da se, kao ekipa jos neko vreme takmice u Srpskoj i Vojvodjanskoj ligi, da bi se u prvoj polovini devedesetih godina rad u klubu sveo na pojedinacne i to vise rekreativne aktivnosti.

   Krajem osamdesetih godina nasi rvaci postizu jos uvek izvanredne rezultate, ali u pojedinacnoj konkurenciji. Tako na medjunarodnom turniru, koji je organizovao beogradski Partizan, nasi juniori postigli su veoma zapazene rezultate. U kategoriji 74 kg Plemic Milan je osvojio prvo mesto, a Djakov Zivko u kategoriji 52 kg i Popovic Dragan u kategoriji 57 kg drugo mesto. Za najuspesnijeg jugoslovenskog takmicara na tom turniru proglasen je Milan Plemic.

   Od svih vrlo dobrih, cak odlicnih rvaca, koje je Mol odgojio najvece uspehe na takmicarskom planu su postigli:

   -Konjevic Dusan - drugo mesto na prvenstvu Jugoslavije u perolakoj kategoriji. Visestruki reprezentativac Jugoslavije.

   -Markovic Bosko - Tarzan - trece mesto na drzavnom prvenstvu u velter kategoriji. Vise puta bio clan reprezentacije Jugoslavije.

   -Sevic Djordje - omladinski prvak Srbije u muva kategoriji

   -Bognar Mihalj - omladinski prvak Srbije u perolakoj kategoriji

   -Milutinovic Milenko - omladinski prvak Srbije u poluteskoj kategoriji

   -Bakajic Milan - drugo mesto na omladinskom prvenstvu Srbije u lakoj kategoriji

   -Rafai Lajos - trece mesto na omladinskom prvenstvu Srbije u bantam kategoriji

   Bilo je jos znacajnih pojedinacnih uspeha nasih rvaca. Tako su na pomenutom pionirskom prvenstvu drzave nasi takmicari postigli izvanredne rezultate. Petrovic Radovan - Kiki i Sevic Dusan postali su tom prilikom pionirski prvaci Jugoslavije za 1957. godinu. Osim toga, te iste godine, na pionirskom prvenstvu Srbije, Pavlov Milos, Orosi Bela, Moldovan Stojan i Igracev Svetislav - Cece plasirali su se na jedno od prva tri mesta u svim kategorijama. Danas u Molu ne postoji rvacki klub.

0 comments:

Post a Comment