Wednesday, February 20, 2013

Reke

Reke - Prava blagodet za krajeve koje nastanjuju ljudi su reke, jer one nose vodu koja zivot znaci za sav biljni i zivotinjski svet u vodi i oko nje. U molskom ataru imamo cetiri, uslovno govoreci, reke ili recna dola. To su Cik, Canal, Budzak i Tisa. 

   Cik je granicna recica atara na njegovom krajnjem zapadu, koja kod Oborwace preseca molski atar. Korito Cika je dugo 80 km,izvire u Madjarskoj, a uliva se u Tisu severno od Backog Petrovog Sela. Korito joj je regulisano samo kroz naselja Cantavir, Tornjos i Backo Petrovo Selo, dok joj je veci deo zamocvaren i obrastao barskom vegetacijom.

   Druga, da je uslovno nazovemo, reka je Canal. To je u stvari samo dolina, koju je reka udubila u lesnoj zaravni. Canal je dug oko 15 km i potes oko njega se i danas naziva "Canalci". Za vreme kisnih godina cesto se pretvara u prilicno veliku vodenu povrsinu, nalik na izduzeno jezero obraslo barskom vegetacijom.

   Treca recica, koja jednim delom zalazi u molski atar je Budzak ili Adjanska bara, duga oko 25 km. Nema svog izvorista, vec se vodom snabdeva iz depresije severozapadno od Ade, gde se, obicno s proleca, pojavljuju velike kolicine vode,koje se preko ove recice ulivaju u Tisu. Cetvrta po redu nabrajanja, ali po znacaju za Mol i njegove zitelje prva reka je Tisa.

0 comments:

Post a Comment